Uczniowie klasy I A i III A odwiedzili Chlebową Chatę w Górkach Małych. Dowiedzieli się jak żyli nasi przodkowie, zapoznali się z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, poznali maszyny, które były dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”, posłuchali jak wygląda proces powstawania masła i twarogu oraz jakich sprzętów do tego wykorzystywanych.
Kolejną atrakcją był proces pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół.
Jednak najbardziej wszystkim podobała się część praktyczna czyli
- próby młócenia cepami
- mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki
- własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków
- zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach
oraz degustacja:
- podpłomyków i chleba żytniego
- masła, miodu, smalcu z ziołami – wszystko własnej produkcji
- kawa zbożowa z mlekiem