Uczniowie klasy I A i III A odwiedzili Chlebową Chatę w Górkach Małych. Dowiedzieli się jak żyli nasi przodkowie, zapoznali się z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem, poznali maszyny, które były dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”, posłuchali jak wygląda  proces powstawania masła i twarogu oraz jakich sprzętów do tego wykorzystywanych.

Kolejną atrakcją był proces pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół.

Jednak najbardziej wszystkim podobała się część praktyczna czyli

  • próby młócenia cepami
  • mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki
  • własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków
  • zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach

oraz degustacja:

  • podpłomyków i chleba żytniego
  • masła, miodu, smalcu z ziołami – wszystko własnej produkcji
  • kawa zbożowa z mlekiem