Strona Główna
  Dokumenty zespołu
  Pracownicy zespołu
  Kontakt
 

Wynajem sal SP39

 

  Pedagog
  Psycholog
  Opieka zdrowotna
i stomatologiczna
   

 


  Wydarzenia
  Historia


  biuletyn informacji publicznej
   
  Przydatne linki

FB ZSP 4

 

 

FB Przedszkole 28

 

 
Nasza szkoła realizuje program:
"SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE"

Szkoła Promująca Zdrowie jest to siedlisko, w którym członkowie społeczności szkolnej - pracownicy i uczniowie: podejmują starania, aby poprawić swoje samopoczucie i zdrowie, uczą się jak zdrowiej żyć i jak tworzyć zdrowe środowisko, zachęcają ludzi, zwłaszcza rodziców do podjęcia podobnych starań.
Skąd się to wzięło?
Koncepcja szkoły promującej zdrowie narodziła się w Europie w połowie lat 80 dwudziestego wieku. W 1991 r. Światowa Organizacja Zdrowia zaproponowała Polsce, Czechosłowacji i Węgrom realizację projektu: „Szkoła promująca zdrowie”. W 1992 r. utworzona została Europejska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Polska przystąpiła do niej i tak stopniowo w całym kraju szerzona była idea szkół promujących zdrowie. Ruch szkół promujących zdrowie rozwija się       w Europie i obejmuje obecnie 45 krajów stowarzyszonych w Europejskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, którym wspólnie patronuje Światowa Organizacja Zdrowia, Rada Europy i Komisja Europejska.

Jakie są główne cechy Szkoły Promującej Zdrowie?
1.Edukacja zdrowotna jako ważny element programu nauczania szkoły.
2.Etos zdrowia w szkole.
3.Współdziałanie z rodzicami i społecznością lokalną.

Jakie są cele Szkoły Promującej Zdrowie?

NADRZĘDNYM CELEM SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE
jest zdrowy styl życia całej społeczności szkolnej / uczniów i pracowników / .

Aby osiągnąć ten cel , szkoła powinna starać się :

  • Zapewnić sprzyjające zdrowiu środowisko fizyczne pracy i nauki / budynek , rekreacja , posiłki , bezpieczeństwo /,
  • Kształtować u jednostek , rodzin i społeczności poczucie odpowiedzialności za zdrowie,
  • Zachęcać do zdrowego stylu życia oraz stworzyć uczniom i pracownikom realne i atrakcyjne możliwości dokonywania zdrowych wyborów
  • Umożliwiać uczniom rozwój ich potencjału fizycznego , psychicznego i społecznego oraz wzmacniać ich poczucie własnej wartości,
  • Przedstawić społeczności szkolnej  / uczniom i dorosłym / jasne cele dla promocji zdrowia i bezpieczeństwa,
  • Kształtować dobre relacje między:
  • pracownikami i uczniami,
  • samymi uczniami,
  • szkołą i rodzicami oraz społecznością lokalną,
  • Wykorzystywać wszelkie dostępne środki w społeczności lokalnej dla wspierania działań w zakresie promocji zdrowia,
  • Planować wszechstronną edukację prozdrowotną z zastosowaniem metod aktywizujących uczniów,
  • Wyposażyć uczniów w wiedzę i umiejętności , niezbędne do podejmowania wyborów dla poprawy własnego zdrowia oraz ochrony i poprawy środowiska fizycznego,
  • Włączyć do działań szkoły szkolną służbę zdrowia , zwłaszcza do edukacji prozdrowotnej oraz  pomocy uczniom we wchodzeniu w rolę aktywnego konsumenta opieki zdrowotnej

 

W tworzeniu Szkoły Promującej Zdrowie współuczestniczą:

  • uczniowie;
  • nauczyciele;
  • rodzice;
  • inni pracownicy szkoły;
  • inne osoby ze społeczności lokalnej.

 

Zaproszenie

Serdecznie zapraszamy wszystkich Rodziców do współpracy, polegającej na podejmowaniu rozmaitych działań  na rzecz Szkoły Promującej Zdrowie. Wszelkie pomysły oraz propozycje prosimy  zgłaszać,
a my z ogromną chęcią, wdrożymy je wspólnie w życie szkolne.

Zespół koordynatorów
Katarzyna Kukiełka
Magdalena Stąporek – Chopcian
Bożena Purchała
Beata Ozga
Hanna Reiter
Ewa Fischer

 

wrzesień 2014r.

 

W pierwszych dniach września koordynatorzy programu przygotowali ścienną gazetkę informacyjną w holu szkoły skierowaną do rodziców i uczniów naszej placówki. Zawiera ona plan działań na najbliższy miesiąc oraz przybliża rodzicom ideę programu Szkoły Promującej Zdrowie.

 

 

Zaplanowane na wrzesień działania rozpoczęliśmy od zorganizowania Konkursu Plastycznego na LOGO SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE. Do udziału zaprosiłyśmy klasy II-VI. Prace konkursowe zostały wyeksponowane w holu. Zwyciężyła praca klasy IIc, drugie miejsce zajęła klasa IIIa, a trzecie IIb Serdecznie gratulujemy wygranej i życzymy sukcesów w kolejnych konkursach.   

 

 

Już w pierwszym tygodniu września klasy VI na lekcji techniki pod czujnym okiem Pani Beaty Ozgi przygotowały dla nas piękne, zdrowe i kolorowe kanapki. W czasie przerw uczniowie zadbali o to, aby Ci którzy nie mają drugiego śniadania mogli coś zdrowego zjeść. Bardzo podobał się nam ten pomysł i liczymy, że zostanie powtórzony w kolejnych miesiącach.
 

 

Promowanie zdrowia to nie tylko zdrowa żywność, ale także sportowy tryb życia. Nasi uczniowie w tym miesiącu również brali udział w wycieczkach szkolnych, podczas których spędzali czas na  grach i zabawach sportowych na świeżym powietrzu. Członkowie SKKT uczestniczyli w Zlocie Młodzieży w Toszku, a uczniowie klas III oraz klasa Ia odwiedzili miejscowość Wilkowice, gdzie na sportowo powitali jesień.

 

 

                                  
Co biblioteka ma wspólnego z jedzeniem?

Wszystkim pracownikom szkoły leży na sercu, abyście jedli zdrowo, smacznie  i kolorowo.
Do akcji propagowania zdrowego trybu życia włączyła się także nasza szkolna biblioteka.

  1. Zbieramy smaczne i zdrowe przepisy waszych mam, babć, cioć i przyjaciół. Jeżeli uważacie, że zdobyty przez was przepis jest zdrowy- przynieście go do biblioteki. Stworzymy własną  szkolną książkę kucharską.
  2. W  każdą środę na dużej przerwie czytamy w bibliotece książki o jedzeniu. Chcesz wiedzieć, kto i co jadł w literaturze, przyjdź i  posłuchaj!
  3. Chcesz przeczytać o zdrowym jedzeniu, sporcie, odchudzaniu i zdrowiu- skorzystaj  z naszego księgozbioru.

 

Proponowane lektury:
- Smacznie i nie zawsze zdrowo w rodzinie Borejków i nie tylko, czyli Małgorzata Musierowicz i Jeżycjada (fragmenty różnych tomów) i Łasuch literacki.
- Kulinarne smaki Szwecji, czyli Astrid Lindgren, Emil ze Smalandii i Pippi Pończoszarka- Bajkowe jedzenie u Jana Brzechwy w Akademii Pana Kleksa i u Harrego Potter’a
- Co lubią jeść dzieci prezentuje Grzegorz Kasdepke z Kubą i Bubą- Głodne dzieci w powieści Haliny Górskiej Druga Brama i głodna nauczycielka w Matyldzie    Ronalda Dahla

 

 A CO BYŁO SŁYCHAĆ U NASZYCH PRZEDSZKOLAKÓW
W ramach PROJEKTU SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE  zapoznaliśmy się z piramidą żywieniową i wspólnymi siłami stworzyliśmy własna piramidę. Dowiedzieliśmy się dlaczego warto zdrowo się odżywiać i co jeść, żeby być silnym i zdrowym. Wiemy już, które produkty są zdrowe, a które klasyfikują się do niezdrowej żywności. Potrafimy też ułożyć jadłospis bogaty w zdrowe potrawy. Jednak największym wyzwaniem, a jednocześnie ogromną frajdą, było dla nas samodzielne przygotowywanie prostych, zdrowych posiłków. Zatem: kroiliśmy jabłka na podwieczorek i przyrządzaliśmy kolorowe kanapki na śniadanie. Przygotowanie posiłków kosztowało nas troszkę pracy, ale jaką przyjemność sprawiło nam ich zjadanie!!! Palce lizać!!!Jak widać, edukację żywieniową realizujemy bardzo dynamicznie. Każdym zakątkiem Przedszkola propagujemy zdrowe odżywianie: na korytarzu można oglądać dziecięce prace plastyczne uwzględniające tematykę żywieniową, w kąciku przyrodniczym można podziwiać zdrowe i okazałe owoce. Jednym słowem - jest kolorowo, pachnąco i bardzo zdrowo.

 

 

październik 2014r.

 

 

W tym miesiącu rozpoczęliśmy akcję „Mleko w szkole”, która skierowana jest do wszystkich uczniów naszej szkoły. Uczniowie klas młodszych dodatkowo jedzą warzywa i owoce. Mieli okazję spróbować między innymi papryki, rzodkiewki, marchewki, pomidorków koktajlowych a nawet kalarepy. Ta ostatnia była dużym zaskoczeniem, niektórzy uczniowie jedli ją po raz pierwszy w życiu.

Na początku października instruktor Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego – Pan Marcin Guś przeprowadził w klasach VI zajęcia z udzielania pierwszej pomocy. Uczniowie po udzieleniu instruktażu mieli możliwość samodzielnego ćwiczenia na fantomach. Poznali też podstawowy sprzęt służący do udzielania pierwszej pomocy  w ratownictwie wodnym.

Dzieci z klasy Ib, Ic i Id spotkały się z Panią stomatolog - Aleksandrą Burzyńską.( http://www.stomatologia-gliwice.com.pl/). Pani doktor omówiła budowę jamy ustnej i zębów. Opowiedziała o tym jak prawidłowo szczotkować zęby i dbać o higienę jamy ustnej. Zwróciła uwagę na to, że zdrowe zęby to nie tylko prawidłowe szczotkowanie ale również zdrowe odżywianie. Dbając o zdrowe uzębienie naszych uczniów szkolna higienistka rozpoczęła akcję fluoryzacji.

Klasy IIIa i IIIb na lekcji techniki przygotowały pyszne i zdrowe sałatki z warzyw i owoców. Była to dobra okazja do przygotowania i spożycia wspólnie drugiego śniadania. Dzieci poczęstowały również swoich młodszych kolegów  i koleżanki.

Klasa IIb a potem Ib wzorem klas starszych również zrobiła swoje pyszne kanapki oraz sałatki z jarzyn i pachnące sałatki owocowe. Taka lekcja zdrowia z pewnością zostanie zapamiętana przez wszystkich uczniów na długi czas !

Również w październiku klasa IIb i IIc wybrały się na wycieczkę do Muzeum Chleba w Radzionkowie.  Dzieci zobaczyły wszystko to, co służyło wytwarzaniu chleba. Dowiedziały się jakie produkty potrzebne są do jego produkcji. Same również miały możliwość upiec swoje własne wypieki. Była to niezwykle pouczająca lekcja szacunku dla chleba.

Klasa VIa na gazetce umieszczonej w holu szkoły zaprezentowała wiadomości na temat piramidy żywieniowej. Przygotowała również jej schemat, który będzie systematycznie w ciągu roku uzupełniany przez kolejne klasy. Na każdym szczeblu piramidy znajdą się i zostaną omówione właściwe produkty.
Klasy VI pod okiem Pani Beaty Ozgi na lekcji techniki omówiły piramidę żywieniową. Zadaniem każdego ucznia było samodzielne przygotowanie prezentacji multimedialnej i omówienie jednego z jej pięter. To była bardzo pouczająca lekcja.

Wszystkie klasy młodsze wzięły udział w konkursie na „Najpiękniejszą jesienną spiżarnię”. Uczniowie przynieśli przeróżne przetwory  z warzyw i owoców, suszone grzyby, orzechy, słoneczniki, dynie, czosnek i kukurydzę. Spiżarnie były barwne i wyglądały naprawdę apetycznie. Stanowiły też wspaniałą dekorację sal. Komisja konkursowa przyznała następujące miejsca:
I miejsce dla klasy IIb i IIIb
II miejsce dla klasy IIc i IIIa
III miejsce dla klasy Ia
Serdecznie gratulujemy sukcesu!

Uczniowie należący do SKKT byli na górskiej wycieczce w Szczyrku. Wjechali na najwyższy szczyt Beskidu Śląskiego – Skrzyczne. Zwiedzili Stare Bielsko z uroczym rynkiem oraz muzeum Fałata w Bystrej Śląskiej. Niektórzy turyści zwiedzili także Warszawę. Najwięcej czasu spędzili w Parku Łazienkowskim i na Starym Mieście.

W ramach SKKT dzieci z klas młodszych mocno zaangażowały się w zbiórkę żołędzi dla leśnych zwierząt na zimę. Był to dobry powód do licznych spacerów po lesie i spędzenia czasu z rodziną na świeżym powietrzu.

Miłym akcentem na podsumowanie miesiąca było przygotowanie przez klasy VI poczęstunku w ramach akcji „Śniadanie daje moc”. W holu pojawiły się stoły zastawione różnymi smakołykami. Uczniowie przygotowali zdrowe przekąski,  świeże i suszone owoce. Wszystko zniknęło ze stołów w zastraszającym tempie.

Co się działo w październiku w naszej bibliotece?

Jesiennie przystroiliśmy bibliotekę w zdrowe owoce i warzywa, w suszone kwiaty i gałęzie. Na gazetce zawisł przepyszny przepis na zupę z dyni i ciasto dyniowe. Przeczytaliśmy jesienne przepisy w „Łasuchu literackim Małgorzaty Musierowicz”. Szkoda, że nie mogliśmy gotować lub choćby upiec te śliczne dyniowe mufiny.

 A CO BYŁO SŁYCHAĆ U NASZYCH PRZEDSZKOLAKÓW

Dnia 24 października w naszym przedszkolu odbyła się fluoryzacja. Tego dnia pani pielęgniarka zorganizowała pogadankę dla dzieci z grupy Muchomorki i Leśne Skrzaty na temat W JAKI SPOSÓB NALEŻY DBAĆ O NASZE ZĘBY, ABY BYŁY ZDROWE . Po wysłuchaniu rad pani pielęgniarki i wspólnej dyskusji dzieci udały się do łazienki, gdzie odbyła się fluoryzacja.

Muchomorki wiedzą, że witaminy są nam potrzebne po to, by mieć zdrowe kości, zęby, włosy, wzrok... Pobyt w przedszkolu to też nauka smakowania, innych, nowych smaków - nie zawsze znanych. Nie wszystko nam od razu smakuje, ale próbujemy! I to jest ważna rzecz. Przy realizacji treści programowych mówiących o przygotowaniu spiżarni na zimę postanowiliśmy zrobić przedszkolna śpiżarnię – oczywiście dzięki pomocy rodziców i dziadków. Wszystko robimy po to, aby zdrowo się odżywiać.

W październiku w naszym przedszkolu zorganizowaliśmy wystawę prac pt. W królestwie warzyw i owoców. W holu przedszkola prezentowane były prace plastyczne wychowanków, wykonane różnymi technikami.

W październiku zorganizowaliśmy w naszym przedszkolu zajęcia kształtujące postawy prozdrowotne jak i również rozwijające aktywność poznawczą i twórczą. Dzień prozdrowotny rozpoczęliśmy zagadkami o zdrowych nawykach, następnie wykonaliśmy poranne ćwiczenia gimnastyczne zgodnie z treścią naszej piosenki „Gimnastyka dobra sprawa”. Kolejno dzieci wysłuchały wiersza „Tak czy nie ” po czym rozpoczęliśmy dyskusję na temat przedmiotów potrzebnych do utrzymania czystości osobistej. Później, żeby troszkę się rozruszać zaprezentowaliśmy inscenizację piosenki „Mydło lubi kąpiele”. Następnie odbyła się burza mózgów, w zabawie ,,Zdrowy człowiek to ten, który…” (nie zjada dużo cukierków i chipsów, nie spędza zbyt wiele czasu przed telewizorem, dba o swoją higienę osobistą, spędza dużo czasu na świeżym powietrzu, gimnastykuje się itp.) Na koniec naszego spotkania wykonaliśmy „Zdrowe ludki „– każde dziecko otrzymało kartę pracy, na której narysowane były różne warzywa. Zadaniem każdego dziecka było wytłoczenie wszystkich warzyw i stworzenie z nich zdrowego ludka. Wykonane prace zostały zaprezentowane na wystawie.

listopad 2014r.

 

Instruktorzy Wodnego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego pan Marcin Guś i Sławomir Kamiński nauczyli klasę IIIb i Va udzielania pierwszej pomocy. Najpierw dzieci wysłuchać ustnej instrukcji na temat sytuacji niebezpiecznych, jakie mogę wydarzyć się podczas kąpieli wodnych. Następnie każdy miał możliwość ćwiczeń praktycznych na fantomie.

Uczniowie klasy Ia, Ie, IIc, IIIa spotkali się z panią stomatolog Aleksandrą Burzyńską. Na spotkaniu dowiedzieli się jak prawidłowo szczotkować zęby i dlaczego warto stosować nić dentystyczną. Zdobyli również wiedzę na temat zagrożeń wynikających z nieprawidłowej higieny jamy ustnej.

W klasach starszych odbyło się spotkanie z panią dietetyk, która przede wszystkim wytłumaczyła uczniom na czym polega prawidłowa dieta. Ciekawa prezentacja multimedialna pozwoliła na lepsze zrozumienie tematu, poznanie wartości odżywczych i energetycznych różnych produktów oraz uświadomiła negatywny wpływ fast foodów na funkcjonowanie organizmu. Potem uczniowie mieli możliwość wykonania analizy stanu swojego ciała. Badanie to pozwala określić niedobór lub nadmiar podstawowych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu , w tym np. minerałów, białka, masy tkanki tłuszczowej i poziomu płynów w organizmie. Na spotkaniu uczniowie mieli możliwość zadawania pytań, na które panie chętnie udzielały odpowiedzi.

Klasa VI b przedstawiła na piramidzie żywieniowej pierwsze jej piętro czyli aktywność fizyczną.

 

Klasy V przygotowały dla wszystkich szkolnych głodomorów zdrowy poczęstunek w ramach projektu „Śniadanie daje moc’’. Tym razem stół śniadaniowy był bardzo bogaty. Można było skosztować pysznych kanapek z przeróżnymi pastami, zjeść sałatkę owocową i wypić sok ze świeżo wyciśniętych owoców oraz koktajle owocowe. Na stole znalazło się mnóstwo owoców, które nasze dzieci zjadały z ogromnym apetytem.

Odbył się także konkurs skierowany do wszystkich uczniów naszej szkoły na reklamę zdrowego produktu. W konkursie wzięło udział aż 63 uczniów. Większość z nich stanowiły dzieci z klas młodszych. Piękne, kolorowe prace stanowiły wystrój szkolnego holu. Na szkolnym apelu wręczono zwycięzcom dyplomy i drobne nagrody.

I miejsce Rafał Kaszuba

II miejsce Wiktoria Ambicka IIIa

III miejsce Emilia Augustyniak Ie

Wyróżnienia otrzymali:

Natalia Urbańska IIb
Jaś Zarzycki i Karol Prajs Va
Maja Maksimowska Ie
Helena Mierzwa IIc
Filip Dąbrowski Ia
Natalia Samujło IIb
Ola Bogdanowicz Id
Kamila Styła Ib
Iga Jedynak Ib

Zorganizowaliśmy kiermasz jesiennych przetworów, na którym wystawiliśmy produkty z naszych klasowych spiżarni. Dochód ze sprzedaży został przeznaczony na szlachetny cel, czyli na „Stowarzyszenie wszystko dla dzieci”, które działa przy naszej szkole.

22 listopada grupa turystyczna Włóczykijów była na wycieczce w Pszczynie. Uczestnicy rozpoczęli od zwiedzania pałacu. Potem odbyli długi spacer po parku, który zakończyli przy zagrodzie żubrów.

Sport to zdrowie – więc jak co roku nasza szkoła organizuje wycieczki na kryte lodowisko "Tafla" w Gliwicach. Zainteresowanie wyjazdem było ogromne. Wyjechały klasy 4a, 4b, 5a oraz 6b, w sumie grupa 60 młodych „łyżwiarzy”. Ślizgawka była bardzo udana, można było obserwować cały przekrój umiejętności od chodzenia na łyżwach po finezyjne piruety. Początkujący mogli skorzystać z pomocy instruktora, natomiast wszyscy korzystali z dobrego humoru i świetnej atmosfery na lodzie.

Tematyką zdrowego odżywiania zajęła się również w tym miesiącu nasza szkolna świetlica. Pani Małgorzata Życińska zorganizowała ciekawe zajęcia, na których dzieci dowiedziały się co i jak jeść żeby być zdrowym mieć dobry humor. Efektem tych zajęć było wspólne stworzenie plakatu dotyczącego tego tematu. Plakaty zawisły w naszej jadalni – mamy nadzieję, że dobrze wpłynęły na wasze apetyty.

W tym miesiącu odbyło się spotkanie uczniów klas pierwszych z przedstawicielem Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Gliwicach, który w dostępny i ciekawy sposób przedstawił uczniom naszej szkoły informacje na temat : Skąd się bierze woda w naszych kranach ? Dlaczego należy ją szanować i używać mądrze?

Uczniowie dowiedzieli się również, że oczyszczalnia ścieków w Gliwicach jest jedną z najlepiej funkcjonujących w Polsce. Woda z Gliwic pochodzi z głębin Ziemi i zawiera cenne dla zdrowia minerały i jest równie dobra jak ta, którą kupujemy w sklepach.

grudzień 2014r.

 

 

Klasa Va i Vb przedstawiła nam kolejne piętro na piramidzie żywieniowej dotyczące produktów z pełnego przemiału i olejów roślinnych.

Stworzyliśmy I tom WIELKIEJ SZKOLNEJ KSIĘGI KUCHARSKIEJ. W tym miesiącu zbieraliśmy przepisy na sałatki. Nasi uczniowie zgromadzili przepisy na pyszne, zdrowe sałatki. Ozdobili karty pięknymi ilustracjami. Księga zostanie przekazana do naszej biblioteki i mamy nadzieję, że będzie dla Was inspiracją do kulinarnych wyczynów.

Instruktorzy WOPRu pan Marcin Guś i Sławomir Kamiński przeprowadzi kolejne szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Tym razem uczestniczyli w nim uczniowie klasy IIIa i IVb.

W grudniu pan Adrian Niesobski – nauczyciel przyrody zorganizował dla uczniów klas IV – VI spotkanie dotyczące szeroko rozumianej profilaktyki chorób układu krwionośnego człowieka. Na zajęciach uczniowie mogli dowiedzieć się m. in. o roli krwi w organizmie, budowie naczyń krwionośnych czy serca. Poznali również sposoby zapobiegania chorobom tego ważnego układu poprzez stosowanie m. in. właściwej diety oraz wykonali pomiary ciśnienia tętniczego. Dodatkowo zapoznali się z sylwetką prof. Zbigniewa Religi i uświadomili sobie rolę przeszczepów serca dla ratowania pacjentów najciężej chorych. Momentem kulminacyjnym zajęć było przeprowadzenie sekcji serca sarny oraz serca wieprzowego, gdzie uczniowie mogli zobaczyć i dotknąć takich elementów jak przegroda serca, przedsionki, aorta, mięśnie grzebieniaste, struny ścięgniste itp. Po sekcji oczywiście serce zostało ponownie zszyte przez uczniów.

Nasza szkoła przystąpiła do akcji "Akademia Czystych Rąk Carex", która ma na celu propagowanie wiedzy na temat prawidłowej higieny rąk oraz tego, jak duży wpływ ma ona na nasze zdrowie, przede wszystkim w trakcie przechowywania i spożywania pokarmów. W ramach tego programu szkoła otrzymała środki czystości od firmy "Carex" oraz materiały edukacyjne, które są wykorzystywane na lekcjach przyrody.

styczeń 2015r.

 

Klasa IIIa na zajęciach techniki poszerzyła wiedzę na temat zdrowego odżywiania i wykonała piramidę żywieniową, natomiast klasa IV a przygotowała kolejne piętro piramidy na szkolnej gazetce. Tym razem znalazły się tam wiadomości o walorach odżywczych warzyw i owoców.  

W ramach zachęty do spożywania zdrowych produktów na terenie szkoły i urozmaicenia drugiego śniadania klasy IV przygotowały w holu zdrowy i kolorowy poczęstunek dla całej szkoły.

Odbyło się również kolejne szkolenie z zakresu udzielania pierwszej pomocy. Tym razem wzięli w nim udział uczniowie klasy IVa .

Turyści z SKKT byli na corocznym rajdzie CHOINKA . Już czwarty raz z rzędu gościli w kole łowieckim PONOWA w Gliwicach Łabędach. Niestety pogoda nie rozpieszczała, bo cały czas towarzyszył  dość intensywny deszcz, ale to nie przeszkodziło  w zrealizowaniu planu wycieczki. Na początku turyści udali się  do paśnika, gdzie łowczy z koła PONOWA,  opowiedział nam o tym w jaki sposób koło pomaga zwierzętom przetrwać zimę oraz co jest największym zimowym przysmakiem poszczególnych gatunków. Potem wszyscy udali się  do domku należącego do koła łowieckiego, gdzie  czekała  gorąca kiełbaska z ogniska i równie gorąca herbata oraz zdrowy poczęstunek na deser.

foto z skkt

luty 2015r.

 

Klasa IV b i c  wzbogaciły naszą szkolną piramidę żywieniową o kolejne piętro. Tym razem omówione zostały warzywa strączkowe, nasiona i orzechy.

Klasy III założyły hodowlę szczypiorku. Każde dziecko samodzielnie posadziło, a potem dbało o swoją  roślinę. W ostatnim dniu lutego kolejny już raz został przygotowany zdrowy poczęstunek dla uczniów naszej szkoły. Tym razem właśnie zrobiły to klasy III wykorzystując witaminy ze swojej własnej hodowli.

marzec 2015r.

 

W tym miesiącu zorganizowano dla uczniów klas I – III konkurs recytatorski, którego tematem była zdrowa żywność.
Uczniowie klas I-III prezentowali swoje umiejętności w Szkolnym Konkursie recytatorskim, w trzech kategoriach : uczniowie klas I , klas II i klas III.
Głównym celem konkursu jest:

  • rozbudzanie wrażliwości uczniów na kulturę słowa.
  • zachęcenie uczniów do bliższego poznania poezji tematycznie związanej z promocją zdrowia.
  • propagowanie zdrowego stylu życia poprzez zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie.
  • kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
  • rozwijanie umiejętności recytatorskich uczniów.
  • zachęcenie uczniów do występów na scenie.
  • prezentacja umiejętności uczniów.

 W kategorii klasy pierwsze miejsca zajęli:
I miejsce Edyta Zielińska klasa Id
II miejsce Rafał Kaszuba  klas Ia
III miejsce Patryk Kubacki  klasa Ia
W kategorii klasy drugie miejsca zajęli:
I miejsce Dominik Schon  klasa IIa
II miejsce  Marta Walke klasa  IIa
III miejsce Olek Wąsiński  klasa IIa
W kategorii klasy trzecie miejsca zajęli:
I miejsce  Jan Słomka klasa IIIa
II miejsce  Oliwia Maksymowicz klasa IIIb
III miejsce  Julia Struk klasa IIIb

 

Klasy III wzbogaciły piramidę żywieniową o kolejne piętro w którym znalazły się jaja, drób i ryby.

14 marca gościliśmy w naszej szkole instruktorów koszykówki z "Gliwice Stars". Trenerzy przedstawili nam zasady gry w koszykówkę i zaprezentowali ciekawe techniki.
W pokazach uczestniczyli uczniowie klas I-III, klasy zerowe oraz przedszkolaki. 
Ponadto uczniowie klas I brali udział w przygotowanych konkurencjach tj. biegi slalomem w przód i w tył, kozłowanie oburącz, rzut piłką w parach oraz rzutu do celu.
Celem spotkania było propagowanie gry w koszykówkę, zachęcanie do uprawiania sportów. 

W miesiącu marcu odbył się konkurs multimedialny ZALETY PICIA WODY ŹRÓDLANEJ I MINERALNEJ dla uczniów klas IV – VI.
Uczniowie nagrodzeni :
I miejsce   Mateusz Kęsik
II miejsce  Szymon Hliniak
                  Oliwia Kowalska
                  Elżbieta Ignatowicz
III miejsce Jagna Schoepe
                  Iga Wietecha
                  Jan Rakwic
                  Marta Nikiel

20 marca obchodziliśmy w naszej szkole  dość hucznie Dzień Wody, którego głównym organizatorem był samorząd szkolny. W tym dniu większość dzieci ubrana była na niebiesko, a głównym napojem spożywanym do posiłków była woda mineralna. Na zajęciach lekcyjnych poruszany był temat oszczędzania wody pitnej. Klasy młodsze malowały ilustracje związane z tym tematem, które potem zostały umieszczone w holu naszej szkoły.

Klasy trzecie Święto Kobiet uczciły łącząc przyjemne z pożytecznym i udały się z tej okazji do restauracji Divino przy ulicy Grottgera. Klasa III b wybrała się w wyjątkowo piękny i słoneczny wtorek 10 III, więc przy okazji zaliczyła pierwszy przedwiosenny spacer. W restauracji czekały na nas pyszne soki i mała lekcja zasad savoir vivru: nakrywanie i podawanie do stołu, zachowanie podczas przyjęcia itp. Właściciel restauracji przygotował specjalną kartę dań na której znalazły się głównie zdrowe przysmaki. Każdy sam składał zamówienie wybierając z karty danie wg własnego smaku i upodobania. Nikt nie wyszedł z lokalu głodny, a wręcz przeciwnie wszystkim dopisywał wspaniały humor. Klasa IIIa wybrała się do restauracji 12 III i uczestniczyła w takich samych zajęciach połączonych ze smacznym poczęstunkiem. Dzieci na koniec zobaczyły piec chlebowy.     

W piątek 13 marca 2015 jak co roku w marcu odbyły się miejskie eliminacje 43 Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Turystyczno Krajoznawczego. Jest to konkurs wielodyscyplinowy w którym część konkurencji odbywa się zespołowo, a pozostałe indywidualnie. Zespoły składają się zawsze z 3 osób. Naszą szkołę reprezentowały w tym roku 2 zespoły, jeden z klas V, drugi z klas VI . Uczniowie wzięli udział indywidualnie w pisemnych konkursach: krajoznawczym, wiedzy turystycznej i topograficznej, przepisów ruchu drogowego oraz wiedzy z zakresu bezpieczeństwa, higieny wycieczkowania, ogólnych zasad udzielania pierwszej pomocy. Drużynowo musieli przejść przez praktyczne umiejętności takie jak kolarski tor sprawnościowy, udzielanie pierwszej pomocy oraz turystyczne ABC – określanie odległości „na oko” i rzuty do celu.

Dokładnie w pierwszym dniu wiosny 21 marca 2015 turystyczna grupa  wyruszyła na coroczny wiosenny rajd MARZANNA. W tym roku jechaliśmy  do Łabęd i stamtąd rozpoczęła się nasza piesza wędrówka. Pierwszym punktem wycieczki było wysłuchanie historii dotyczącej zabytkowego Kościoła Wniebowzięcia NMP pochodzącego z początków XIV wieku i historii zamku warownego, który znajdował się w tej części Łabęd. Potem udaliśmy się w kierunku Rzeczyc, piaszczystą polną drogą szukając śladów wiosny. Pierwszy odpoczynek na trasie był jednocześnie miejscem rozprawienia się z zimą. Odbył się konkurs na najpiękniejszą Marzannę, a potem wszystkie kukły z 6 szkół spłonęły w jednym ognisku. Nasza „dama” zajęła I miejsce, co i tak nie uchroniło jej przed ogniem. Kolejny postój był już nad jeziorem Dzierżno, gdzie zabawiliśmy trochę dłużnej, bo dzieci dobrze się bawiły, a pogoda naprawdę dopisywała – było słonecznie i ciepło. Wracaliśmy piękną ścieżką przez las i trochę okrężną drogą ponownie do Łabęd na przystanek autobusowy. Spacer był długi i chyba porządnie wszystkich zmęczył, ale i tak było warto.

kwiecień 2015r.

 

W tym miesiącu odbył się również konkurs literacki dla klas IV – VI . Zadaniem uczniów było stworzenie wierszy na temat zdrowego odżywiania. Wpłynęło około 40 prac konkursowych, z których najciekawsze zaprezentowano na wystawce w holu szkoły. Pierwsze miejsce zajęła IgaWeiss, drugiej miejsce Dominik Baldysz natomiast trzecie Oliwia Zielińska.

Kolejnym konkursem mającym miejsce w naszej szkole był XIX WOJEWÓDZKI KONKURS RECYTORSKI pod hasłem ŻYJMY ZDROWO. Artystyczną oprawę do konkursu zapewnili uczniowie klasy I a i II c przygotowując ciekawą interpretację wiersza NA STRAGANIE. Laureaci konkursu zostali nagrodzeni koszami wypełnionymi zdrowymi produktami.

22 kwietnia 2015 r. obchodziliśmy w naszej szkole DZIEŃ MARCHEWKI, który znakomicie wpisuje się w prozdrowotne działania  społeczności szkolnej.  W tym dniu każdy starał się ubrać coś pomarańczowego a szkoła została przystrojona marchewkowymi dekoracjami. Najważniejsze były jednak marchewkowe smakołyki, które wszyscy zajadali. Na drugie śniadanie królowały: marchewka na surowo, sałatka marchewkowa, ciasto marchewkowe, soki marchewkowe i marchewkowo – owocowe – świeżo wyciskane- po prostu pychaJ Nawet w stołówce szkolnej do obiadu podano marchewkową surówkę.
Najpiękniej przebrały się klasy: I c, II a i V b, w  I a wyciskano pyszne świeże soki marchewkowo – owocowe, w II b napisali wiersze o marchewkach, a w  II c  upiekli marchewkowe ciasto. Wszystkie klasy przepięknie udekorowały drzwi swoich sal.

Kiedyś zasady obowiązujące przy stole były bardzo rygorystyczne, ale czasy się zmieniają       i wraz z nimi ludzie – i zmienia się również kodeks dobrych obyczajów. Niektóre reguły pozostały jednak do dzisiaj i warto o nich pamiętać. Zapewne większość z Was dobrze je zna, ale mimo tego uczniowie klasy I a wybrali się z wychowawcą do restauracji Di Vino żeby je sobie przypomnieć , utrwalić ,a może poznać przy pysznym, zdrowym posiłku.

Klasy II wspięły się na przedostatni stopień piramidy żywieniowej prezentując nam wiadomości o nabiale.

Zdrowy i pyszny poczęstunek w ramach projektu ŚNIADANIE DAJE MOC przygotowały w tym miesiącu dla uczniów naszej szkoły klasy II.

25 kwietnia 2015 Włóczykije pojechały na wycieczkę do Tarnowskich Gór, a dokładnie do popularnej w ostatnich latach dzielnicy tego miasteczka – STARYCH TARNOWIC. Głównym celem tej sobotniej wyprawy było zwiedzanie zamku. Już dziedziniec zamkowy olśniewa  swym urokiem i arkadowymi krużgankami. Piękna, słoneczna aura skłoniła nas do dłuższego  spaceru po parku w Reptach Śląskich. Rośnie tam około 10 000 drzew, ale przeważają buki, kasztanowiec zwyczajny, olsza czarna, lipa szerokolistna, wiąz szypułkowy, modrzew polski.  W świetnych nastrojach i dotlenionym organizmem wróciliśmy do Gliwic.

W kwietniu zakończyliśmy również zbieranie materiału do naszej drugiej WIELKIEJ SZKOLNEJ KSIĘGI KUCHARSKIEJ, której tematem tym razem były zupy. Otrzymaliśmy wiele przepisów na pyszne zupy, które zostały ślicznie  ozdobione. Kolejna księga została oddana do naszej szkolnej biblioteki i mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze przepisy do swoich kulinarnych działań.

 

 

ROK SZKOLNY 2015/2016

WRZESIEŃ

Od ubiegłego roku nasza szkoła realizuje program 
Szkoły Promującej Zdrowie.


Naszym  priorytetowym celem było kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Przez cały rok nasze dzieci uczestniczyły w wielu konkursach mających na celu promocję zdrowego stylu życia, brały udział w pogadankach ze stomatologiem oraz zajęciach z dietetykiem, na których poznawały zasady zdrowego żywienia. Również na zajęciach same przygotowywały smaczne  i zdrowe sałatki, surówki i kanapki, którymi potem dzieliły się z innymi uczniami naszej szkoły organizując poczęstunki w holu naszej szkoły. W czerwcu zespół koordynatorów dokonał podsumowania ubiegłorocznej działalności i złożono stosowną dokumentację    w Regionalnym Ośrodku Edukacyjnym METIS w Katowicach. Działania w zakresie promocji zostały pozytywnie ocenione i zyskały akceptację Wojewódzkiego Koordynatora Śląskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, czego wynikiem będzie przyznanie naszej placówce   

     
20 LISTOPADA 2015
CERTYFIKATU ŚLĄSKIEJ SIECI SZKÓŁ PROMUJĄCYCH ZDROWIE


Jest to nagroda za naszą pracę – promocję zdrowia. Nie poprzestajemy jednak na tym osiągnięciu i będziemy kontynuować naszą działalność. W  roku szkolnym 2015/16 naszym modułem priorytetowym jest :

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA – ZAGOSPODAROWANIE CZASU WOLNEGO

 

 

 

 

 

  
 
 
 
 
 
Kalendarz  
 
 
Ogłoszenia  
Aktualności  
Rekrutacja !!!  
WAŻNE DLA KLAS 8!!!  
Integracja  
Zastępstwa  
Dzienniczek ucznia  
Kalendarz  
Planowane wydarzenia  
Zajęcia pozalekcyjne  
Podręczniki  
Stołówka  
Projekty  
Konkursy  
Nauczyciele  

 

 
 
 
 
Stowarzyszenie Wszystko Dla Dzieci
 

 

Jesteś
987965

gościem
od 26.05.2009